Bogdan Alexe: „Dacă faci ceva ce te pasionează… atunci nu te opri!”

BogdanVlogs_CoverS-a trezit la numai 18 ani într-o țară străină. Un bagaj cu visuri și entuziasm, asta a avut Bogdan Alexe cu el atunci când a plecat din România pentru a urma cursurile Universității Christ Church din Cantebury, Kent, Anglia. O prietenă bună (Hei, Anca! 😀 ) mi-a vorbit despre el când mă aflam în Canterbury în urmă cu câteva luni și de atunci îi urmăresc toate mișcările în online. E demn de “Oameni și povești”, așa că astăzi pun reflectorul asupra tânărului care s-ar întoarce, dar nu prea în România… E evident, nu?!

BogdanVlogsBogdan în 3 cuvinte: 

Lol, nebun, original 😀

Bogdan pe Youtube aici.

Când ți-a venit ideea să faci vlogging?

Când am văzut un video al Emmei Blackery. Pe vremea aceea folosea cuvântul <fuck> în cele mai amuzante și creative moduri; mi s-a părut foarte tare că poți să fii atât de liber în a te exprima pe internet – fie că ai ceva serios sau pur și simplu amuzant. A durat un an până am început să fac vlogging.

În octombrie 2014 am început cursul de Jurnalism la universitate și a trebuit să îmi aleg un proiect practic – un documentar investigativ. Subiectul a pornit de la o istorie a Media digitală. 🙂

Întâmplător am realizat că în 2015 YouTube împlinește 10 ani… și așa mi-am ales subiectul. Deja aveam experiența de a produce documentare pentru TV (iunie 2014 – Brilliant Britain Kent), așa că mi s-a părut interesant să cercetez diferențele dintre a produce conținut pentru media tradițională (TV) și media distribuită independent (YT). O mare parte din proiect era acum să investigez YouTube-ul si Youtubing-ul… așa că am început să vloggaresc și din Februarie 2015 uploadez cel puțin un video pe săptămână.

Bogdan_Alexe_VloggerVlogging-ul: trend sau entertainment?

Cred că era un trend în perioada 2008-2009, când programul de parteneriat era în plină expansiune și lumea a realizat că poate ajunge la un trai din asta. Video blogul înseamnă practic că o persoană își publică viața pe internet. Cu asta (in functie de persoana care vloggărește) devine foarte entertaining! Deși e mai puțin un trend în 2015, pentru ca Youtube-ul e o platformă populară, multe persoane îl folosesc ca o nouă versiune a TV-ului, așa că vlogging-ul este și va continua să fie o mare parte a entertainment-ului pe internet.

Cât dureaz filmările unui material și cine se ocupă de montajul acestuia?

WOW! Răspunsul nu e unul simplu sau direct. Depinde de subiect, de pasiunea pe care o am pentru acesta și foarte important, dacă m-am trezit liniștit sau agitat. În medie, un video durează între 2 – 4 ore să-l filmez, dar dacă fac un video despre ceva popular (precum Eurovision 2015), poate să dureze și până la 12 ore. Unele video-uri sunt simple, doar vorbind și glumind – aici timpul variază în funcție de cât de bine dau “replicile”. Când fac schițe, folosesc croma sau intervievez oameni, durează mult mai mult.

Eu îmi fac montajul pentru clipuri și aceasta parte este (ciudat) cea mai dificilă (deși este cea mai interesantă). Uneori, ce am filmat nu funcționează cum mi-am imaginat odată montat, așa că trebuie să schimb puțin scenariul, inversând ordinea ideilor etc și asta poate dura între 5 și 8 ore.

Bogdan_Alexe_CromaCum îți alegi subiectele?

În general mă gândesc la ce am făcut în săptămâna respectivă – ceva amuzant, stupid, o încercare eșuată, dacă am descoperit ceva nou… și mă gândesc dacă îl pot transforma într-un video amuzant și interesant. Atâta timp cât am avut o experiență cu care se pot identifica alte persoane și vor comenta sub video, atunci mi-am atins scopul! J Alteori vorbesc despre un eveniment în curs, despre care vorbește toată lumea, cum a fost Eurovision sau examenele școlare și îmi spun opinia.

Uneori, când am o săptămână plictisitoare, arunc câteva cuvinte aleatorii într-o șapcă și trag două bilete. Oricare ar fi, acela va fi subiectul 😛

Pasiunea poate să îți aducă bani. Contează sau nu ca munca ta să fie răsplatită când faci vlogging?

Contează foarte mult sa fii răsplătit pentru că așa îți dai seama dacă ai creat ceva interesant sau nu. Dacă îți place să vloggărești ca o pură pasiune sau hobby, atunci răsplata e mai puțin importantă. Însă e foarte plăcut când o primești :D.

Depinde foarte mult de cum îți măsori succesul. Banii adevarăți din Youtube vin din foarte multe vizionări și/sau din video-uri sponsorizate. Pentru un canal tânăr ca al meu, câștig în jur de un dolar pe lună, ceea ce e amuzant și doar atât J E o idee ambițioasă să dezvolt o carieră pe YouTube așa cum au făcut mulți creatori pe care îi admir (KSI, PointlessBlog, Marcus Butler), dar până la “salariu” mă gândesc mult mai mult la comentarii, share-uri, like-uri pe Facebook și la abonările pe canal.  Cea mai bună răsplată este ca lumea să recunoască faptul că am creat ceva mișto și să împartă video-urile mele cu prietenii lor. Astfel am primit recomandări pentru proiecte și reclame online care au adus bani J

În cele mai recente clipulețe ai ales să promovezi Bucureștiul. Vrei să promovezi Romania cu orașele ei?

Absolut! Câțiva abonați au lăsat comentarii cerând să le arăt puțin despre tradițiile românești și locul în care am copilărit, așa că Bucureștiul a fost primul pe listă. Însă mi-ar place să vizitez Sibiul, Constanța și preferatul meu, Brașovul. Pe lângă vlogging, ador să fac video-uri de călătorie sau turistice și România are atât de multă frumusețe (probabil) nevăzută de englezi încât o să continuu să vizitez (în vacanțe) și să uploadez informații despre cât mai multe locuri frumoase, pline de cultură și energie.

 

#100dayschallenge. Detaliază.

Am aflat despre provocare la câteva săptămâni după ce deja încărcasem câteva clipuri din România. În fiecare zi, cineva din altă țară ne povestește ceva despre orașul/țara lor. Nu este nici un format standard pentru provocare, așa că video-ul poate fi o scurtp prezentare a locului natal, un montaj cu muzica sau un ghid turistic – cale deschisă creației 🙂 Apoi, văzând ce fel de filmulețe fac alți youtuberi care iau parte la provocare, am dat un tweet cu #100DaysChallenge și creatorul provocării mi-a dat mesaj spunându-mi că, deși am început cu 26 de zile mai devreme, nu au contribuitori din România. Așa că în ultimul meu clip am anunțat că particip la această provocare și voi face un filmuleț nou în care voi include multe clipuri pe care încă nu le-am folosit în aceste 5 video-uri, deci voi avea 6 materiale despre România vara aceasta.

PBogdan_Alexe_Videoe lângă vlogging, unde te mai găsește lumea?

La mare, la munte, în cluburi, la universitate și la un liceu din Canterbury unde predau Media J Îmi place să mă plimb și să vizitez orașe, muzee și parcuri de distracție din mai multe țări. Adventure/travel vlogs FTW! 🙂 Îmi doresc să ajung în curând la un nivel în care am destui abonați cu care aș putea organiza un hangout și să ne putem întâlni undeva și să îmi fac prieteni noi. Altfel… mă puteți găsi pe livestream https://www.younow.com/BogDanVlogs, unde stau de vorbă live cu mulți oameni interesanți !

Îmi place să cred că tinerii români au potențial. Ce mesaj le-ai transmite celor care citesc acest interviu?

Hey! Dacă faci ceva ce te pasionează… atunci nu te opri! Nu toate persoanele cu care vei intra în contact vor deveni fanii tai, unii probabil vor fi invidioși… epic! – înseamnă că ce faci, faci foarte bine! Dacă nu câștigi ce îți dorești într-un termen scurt, atunci înseamnă că trebuie să mai ai puțină răbdare. Fii perseverent și gândește-te la cum poți să îți îmbunătățești rezultatele periodic. E un mesaj general, știu, și depinde foarte mult de activitatea pe care o ai. În domeniul meu am observat că producțiile mele devin din ce în ce mai bune cu fiecare upload/livrare (dacă e proiect plătit). Mi-am făcut relații și prieteni prin această activitate și astfel sunt deseori recomandat pentru proiecte noi. Îmi imaginez că același mod de gândire funcționează în multe domenii, așa că sincer îți spun, dragă cititor și (sper) viitor abonat la BogdanVlogs ( 😛 ): dacă tu crezi că ce realizezi este bine și ești mulțumit, atunci este un rezultat bun! Și de aici nu poți decât să ajungi și mai bun! Dă-mi un mesaj pe YT, sunt foarte curios cu ce te ocupi și ce idei de dezvoltare academică/personală/carieră ai! 🙂 Uber mult success în continuare!

 

Despre Alexa Dogaru

"Artistul aparţine lumii, alt public se perindă la fiecare spectacol, in diferite oraşe, in altă ţară ori continent. Muzica are avantajul de a fi accesibilă instantaneu peste mări şi ţări, la orice oră din zi şi noapte, in vârful muntelui, ori la malul mării, prin radio. Are limbajul internaţional – cel al sufletului."Margareta Pâslaru
Acest articol a fost publicat în Oameni și povești și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Bagă o părere :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s